Obsmażają mięso i duszą je w aromatycznym sosie. Węgrzy zajadają się tymi udkami

Dodano:
Udka po węgiersku Źródło: Shutterstock / Candice Bell
Lubimy obiady z kurczakiem w roli głównej. Zwykle go pieczemy lub smażymy. Jednak dziś przygotujemy je na sposobów węgierski i udusimy udka kurczaka w aromatycznym sosie. Danie jest po prostu pyszne.

Kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością w Polsce i na świecie. To dlatego, że jest łatwo dostępny i tani, ale też prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Dużą zaletą tego mięsa jest fakt, że zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu i cholesterolu. A jak najlepiej przyrządzić udka kurczaka? Doskonale smakują pieczone z dodatkiem warzyw, można je też upiec na grillu. Jednak naprawdę doskonałą metodą na ich przyrządzenie, jest uduszenie udek w aromatycznym sosie. Sposób ten wymyślili Węgrzy, jednak potrawa smakuje wszystkim, niezależnie od narodowości.

Ulubione warzywa kuchni węgierskiej

W potrawach kuchni węgierskiej najpopularniejsze są trzy warzywa. Są to: papryka, cebula i pomidory. Papryka używana jest w różnych wersjach – słodka czerwona, zielona, ostra i sproszkowana. Stanowi ona podstawowy składnik gulaszu, leczo i paprykarza. Węgierski gulasz, zupy i sosy nie obędą się też bez cebuli. Potrawy często zakwasza się pomidorami, które też zwiększają soczystość dań.

Oczywiście w kuchni węgierskiej wykorzystuje się także inne warzywa. Tu wymienić należy: czosnek, kapustę, marchew, ziemniaki i bakłażan. Dodaje się je do potraw duszonych, pieczonych i smażonych. Nadają smaku, koloru, a także odpowiedniej konsystencji i atrakcyjnego wyglądu.

Jak zrobić udka kurczaka duszone w aksamitnym sosie?

Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od obsmażenia mięsa. Dzięki temu danie zyska odpowiedni smak i aromaty, a mięso zachowa więcej cennych soków.

Przepis: Udka po węgiersku

Udka kurczaka duszone w aromatycznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 200 g gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kurczakaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Zrumień ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem. Zdejmij je na talerz.
  2. Smażenie warzywCebule obierz, pokrój w piórka. Zeszklij je i lekko zrumień na tłuszczu po kurczaku. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone w paski papryki, smaż 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Przygotowanie sosuWarzywa posyp papryką słodką i ostrą oraz kminkiem i majerankiem. Wymieszaj, smaż minutę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze 2 minuty.
  4. Duszenie mięsaDo sosu na patelni włóż obsmażone udka. Dodaj bulion, całość zagotuj. Patelnię przykryj i duś mięso ok. 30 minut, aż będzie miękkie.
  5. Wykańczanie potrawyDo sosu na patelni dodaj śmietanę, wymieszaj. Gotuj całość na niedużym ogniu ok. 5 minut, dopraw w razie potrzeby. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać duszone udka kurczaka?

Udka po węgiersku doskonale będą smakować podane z ziemniaczanym puree, z domowymi kluskami, ewentualnie z kaszą lub ryżem. Smak tej potrawy doskonale podbije sałatka z kiszonych ogórków lub surówka ze świeżych warzyw.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...