Obsmażają mięso i duszą je w aromatycznym sosie. Węgrzy zajadają się tymi udkami
Kurczak cieszy się niesłabnącą popularnością w Polsce i na świecie. To dlatego, że jest łatwo dostępny i tani, ale też prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Dużą zaletą tego mięsa jest fakt, że zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu i cholesterolu. A jak najlepiej przyrządzić udka kurczaka? Doskonale smakują pieczone z dodatkiem warzyw, można je też upiec na grillu. Jednak naprawdę doskonałą metodą na ich przyrządzenie, jest uduszenie udek w aromatycznym sosie. Sposób ten wymyślili Węgrzy, jednak potrawa smakuje wszystkim, niezależnie od narodowości.
Ulubione warzywa kuchni węgierskiej
W potrawach kuchni węgierskiej najpopularniejsze są trzy warzywa. Są to: papryka, cebula i pomidory. Papryka używana jest w różnych wersjach – słodka czerwona, zielona, ostra i sproszkowana. Stanowi ona podstawowy składnik gulaszu, leczo i paprykarza. Węgierski gulasz, zupy i sosy nie obędą się też bez cebuli. Potrawy często zakwasza się pomidorami, które też zwiększają soczystość dań.
Oczywiście w kuchni węgierskiej wykorzystuje się także inne warzywa. Tu wymienić należy: czosnek, kapustę, marchew, ziemniaki i bakłażan. Dodaje się je do potraw duszonych, pieczonych i smażonych. Nadają smaku, koloru, a także odpowiedniej konsystencji i atrakcyjnego wyglądu.
Jak zrobić udka kurczaka duszone w aksamitnym sosie?
Przygotowanie tej potrawy należy zacząć od obsmażenia mięsa. Dzięki temu danie zyska odpowiedni smak i aromaty, a mięso zachowa więcej cennych soków.
Przepis: Udka po węgiersku
Udka kurczaka duszone w aromatycznym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 200 g gęstej śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Obsmażanie kurczakaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Zrumień ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem. Zdejmij je na talerz.
- Smażenie warzywCebule obierz, pokrój w piórka. Zeszklij je i lekko zrumień na tłuszczu po kurczaku. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone w paski papryki, smaż 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Przygotowanie sosuWarzywa posyp papryką słodką i ostrą oraz kminkiem i majerankiem. Wymieszaj, smaż minutę. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze 2 minuty.
- Duszenie mięsaDo sosu na patelni włóż obsmażone udka. Dodaj bulion, całość zagotuj. Patelnię przykryj i duś mięso ok. 30 minut, aż będzie miękkie.
- Wykańczanie potrawyDo sosu na patelni dodaj śmietanę, wymieszaj. Gotuj całość na niedużym ogniu ok. 5 minut, dopraw w razie potrzeby. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Z czym podać duszone udka kurczaka?
Udka po węgiersku doskonale będą smakować podane z ziemniaczanym puree, z domowymi kluskami, ewentualnie z kaszą lub ryżem. Smak tej potrawy doskonale podbije sałatka z kiszonych ogórków lub surówka ze świeżych warzyw.